Keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie drobno pokroić za pomocą noża lub blendera i wymieszać z
łyżką mąki (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno ciasta)
2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą
3.Margarynę utrzeć z cukrem na kremową masę
4.Następnie do utartej margaryny dodawać po jednym jajku (obroty miksera
zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać
5.Do masy wlać mleko, krótko wymieszać i dodawać porcjami mąkę,
ciągle mieszając
6.Na końcu dodać bakalie, wymieszać najlepiej drewnianą łyżka i
ciasto przełożyć do formy keksowej 35x10cm. Keks pieczemy w temp.170 stopni przez 70 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto polać czekoladową polewą.
7.Polewa:
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę
i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać
jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż
powstanie gładka masa
Komentarze