Czasami zostają nam białka, więc warto je wykorzystać.
1 godz. 10 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka białek, dałam 8 sztuk
3/4 szklanki cukru
200 gram masła
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka bakalii, tym razem 3/4 szklanki kandyz. skórki pomarańczowej i 1/4 szklanki płatków migdałowych, bo tylko takie miałam
zapach śmietankowy, tym razem dostosowałam do bakalii i dałam zapach pomarańczowy
1.Masło stopić, wystudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Najpierw ubić białka ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo cukier.
Następnie miksując na minimalnych obrotach dodawać stopione masło na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać bakalie wcześniej oprószone mąką na sitku.
Dodać też zapach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Przelać do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy o wymiarach 12 /35cm. Piec ok 50 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu polukrować lub tylko oprószyć cukrem pudrem
Komentarze