Keks z kuchni staropolskiej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świąteczny keks z bloga ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
    5 jajek
    5 żółtek
    300 g cukru
    100 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 300 g bakalii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks z kuchni staropolskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy.

    Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę (ok.5 min). Naprzemiennie do masy dodajemy suche składniki z roztopionym masłem. Dodajemy niewielkimi porcjami i mieszamy dużą łyżką drewnianą. Bakalie mieszamy z łyżeczką mąki i dodajemy do ciasto. Wykładamy do keksówki o wym. 10×30 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz i 10 min do tzw. suchego patyczka. Ostudzony polewamy lukrem lub oprószamy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować