Keks z owocami lata

4.51 (182 ocen)

  • 50 min

Do letniego keksa użyłam czarnych jagód i czerwonej porzeczki i małe czipsiki czekoladowe dla podkręcenia smaku. Wyszedł wyśmienity, lekko kwaskowy z nutką czekolady!

  • 50 min

Składniki:

  • • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 szklanka oleju
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szklanka jagód
    • 1 szklanka czerwonej porzeczki
    • 100 g czipsów/płatków czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks z owocami lata 1. • Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Wlewać powoli olej cały czas ucierając.
    • Dodać mąkę z proszkiem i ubite na sztywno białka, wymieszać.
    • Wsypać owoce i czekoladę, wymieszać.
    • Ta porcja wystarcza na 2 małe keksówki 8 x 22 cm.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.

Porady

Do keksa można dać również czarną czy białą porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne, aby to były małe owoce i nie krojone, bo wtedy nie wydzielają soku i nie rozmiękają ciasta tworząc zakalec. Można użyć tabliczkę czekolady pokrojoną na drobne kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować