Keks z lukrem królewskim i czekoladkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Praktycznie tylko raz w roku robię keks, ale warto czekać, bo zawsze smakuje wspaniale, wilgotny i dobrze nadziany! Dzisiaj zrealizowałam moją wizję i wykorzystałam lukier królewski oraz cukierki najpopularniejsze, czekoladowe, wśród nich snickers, twix, mars czy śliwka w czekoladzie i białe pysznoś

  • 60 min

Składniki:

  • 300g mąki
    4 jajka
    170g margaryny
    150g cukru
    2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
    500g bakalii

    na lukier królewski

    2 białka
    1,5 szklanki cukru pudru

    do dekoracji czekoladowe cukierki sprzedawane na wagę np. snickers, twix, mars itp. podzielone na mniejsze kawałki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks z lukrem królewskim i czekoladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka.
    Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste.
    Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste.
    Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.
    Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy kawałkami czekoladowych cukierków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować