Keks z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę wkładamy do rondelka, roztapiamy. Dodajemy stopniowo olej wodę, cukier oraz kakao. Składniki podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
2.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka również troszkę ubić z octem. Przygotowane żółtka dodać do prztygniętej masy kakaowej. Stale ucierając wsypywać pomału mąkę.
3.Ubite białka połączyć z ciastem za pomocą łyżki.
Truskawki dokładnie oczyścić i pokajać w kostkę. Do formy wlać połowę masy na nią połowę owoców. Następnie wykładamy pozostałe ciasto a na wierch posypać resztę truskawek. Piec 50min. w 180C.
4.Lukier. Wszystkie składniki wymieszać.
Ciasto polać lukrem i posypać migdałami.
Komentarze