Keks z truskawkami

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z owocami z mojego ogrodu. Raj dla truskawkowych smakoszy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2szkl. mąki pszennej
    1szkl. cukru
    4łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200g truskawek
    200g margaryny
    3łyżki oleju
    5jaj
    3łyżki wody
    1łyżeczka octu

    Lukier:
    4łyżki cukru pudru
    3łyżki soku z cytryny
    woda

    Dodatkowo:
    migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Keks z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wkładamy do rondelka, roztapiamy. Dodajemy stopniowo olej wodę, cukier oraz kakao. Składniki podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka również troszkę ubić z octem. Przygotowane żółtka dodać do prztygniętej masy kakaowej. Stale ucierając wsypywać pomału mąkę.
  • 3. Ubite białka połączyć z ciastem za pomocą łyżki.
    Truskawki dokładnie oczyścić i pokajać w kostkę. Do formy wlać połowę masy na nią połowę owoców. Następnie wykładamy pozostałe ciasto a na wierch posypać resztę truskawek. Piec 50min. w 180C.
  • 4. Lukier. Wszystkie składniki wymieszać.
    Ciasto polać lukrem i posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kakao Mąka Migdały Truskawki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować