Ketchupowe gofry z....

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tydzień gofrowy za mną. Wykonałam i skosztowałam 4 rodzaje gofrów.Jednym z owoców moich eksperymentów są właśnie ketchupowe gofry.Ponieważ uwielbiam ketchup, który wyjadam ze słoika, dla mnie rozwiązanie idealne. Chrupiące,wyśmienicie smakują z groszkowo musztardową masą lub pomidorowym twarożkiem.

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej (+2 łyżki)
    2 jajka (białka ubijamy osobno)
    4-5 łyżeczek ketchupu
    4 łyżki masła
    1 nie pełna szklanka wody
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    3 szczypty soli
    1 szczypta cukru
    szczypta curry

    NA GOFERKA:

    1/2 puszki zielonego groszku
    1 łyżeczka jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki mustardy
    sól, pieprz do smaku
    LUB
    100 g białego sera
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 duży pomidor
    sól, pieprz do smaku

Ketchupowe gofry z.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Masło delikatnie stopić. Wszystkie składniki z masłem, oprócz białek wymieszać razem. Gdy ciasto będzie mieło iednolitą konsystęcję, dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając.
    Gotowe ciasto smażymy w gofrownicy.
  • 2. NA GOFRA:
    I .Groszek wrzucamy do miski i miksujemy z pozostałymi skłanikami na jednolitą masę, Doprawiamy do smaku.

    II. Biały ser rozdrabniamy dodajemy jogurt i obrane ioraz pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Gofry podajemy z masą groszkowo-musztardową lub pomidorowym twarożkiem.

    Smacznego :-)

Komentarze

Podobne przepisy