Kolorowe leczo z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Warzywne leczo z kolorowymi paprykami, cukinią, marchewką, mięsem z piersi kurczaka i kiełbasą. Smaczne i zdrowe. Najlepiej smakuje serwowane z ryżem i świeżą dymką.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g piesi z kurczaka
    2 duże białe cebule
    3 ząbki czosnku
    kawałek imbiru wielkości kciuka
    3 kiełbasy „suche”
    średnia cukinia
    3-4 średnie marchewki
    2 korzenie pietruszki
    po 2 zielone, czerwone i żółte papryki
    olej do smażenia
    sól, czarny pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, cynamon
    szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Kolorowe leczo z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na oleju razem z startym na drobnych oczkach imbirem i czosnkiem. Dodajemy pokrojonego w sporą kostkę kurczaka. Doprawiamy solą, paprykami, cynamonem, ziołami oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Kiełbasę kroimy w plasterki i przesmażamy na złoto na patelni bez dodatku tłuszczu (wytopi się z kiełbasy).
    Cukinię i papryki siekamy w większą kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy w plastry. Warzywa oraz przesmażoną kiełbasę dodajemy do kurczaka, podlewamy szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy. Serwujemy z ryżem, posypane świeżą dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować