Warzywne leczo z kolorowymi paprykami, cukinią, marchewką, mięsem z piersi kurczaka i kiełbasą. Smaczne i zdrowe. Najlepiej smakuje serwowane z ryżem i świeżą dymką.
50 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
600g piesi z kurczaka
2 duże białe cebule
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
3 kiełbasy „suche”
średnia cukinia
3-4 średnie marchewki
2 korzenie pietruszki
po 2 zielone, czerwone i żółte papryki
olej do smażenia
sól, czarny pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, cynamon
szklanka bulionu
Kolorowe leczo z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na oleju razem z startym na drobnych oczkach imbirem i czosnkiem. Dodajemy pokrojonego w sporą kostkę kurczaka. Doprawiamy solą, paprykami, cynamonem, ziołami oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Kiełbasę kroimy w plasterki i przesmażamy na złoto na patelni bez dodatku tłuszczu (wytopi się z kiełbasy).
Cukinię i papryki siekamy w większą kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy w plastry. Warzywa oraz przesmażoną kiełbasę dodajemy do kurczaka, podlewamy szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy. Serwujemy z ryżem, posypane świeżą dymką.
Komentarze