Kharcho

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wersji tej znanej gruzińskiej zupy jest wiele. Ja najbardziej lubię tą.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wolowina (lub cielęcina): 500 gramów
    - ryż: 0.25 szklanki
    - suszone morele: 3 dekagramy
    - suszone śliwki: 3 dekagramy
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek rozgnieciony: 2 ząbki
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki
    - masło: 1.5 łyżki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - pieprz ziarnisty: 4 sztuki
    - kolendra świeża posiekana: 2 łyżki
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
    - kminek: 1 łyżeczka
    - bazylia: 0.5 łyżeczki
    - papryka mielona: 0.5 łyżeczki
    - papryka ostra w proszku (wedle uznania, ale powinno być raczej pikantnie): 1 szczypta
    - sól do smaku (wedle uznania): 1.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kharcho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w małą kostkę, zalać wodą, dodać ziarna pieprzu, liście laurowe, pokrojone śliwki i gotować ok. godziny.Morele zalać wrzątkiem i zostawić na 15 min. Zmiksować. Podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodając pod koniec czosnek i obie papryki. Po chwili dodać koncentrat i zmiksowane morele, smażyć jeszcze kilkadziesiąt sekund. Kiedy mięso będzie ugotowane dodać do zupy ryż, gotować 10 min. Następnie wlać cebulę z morelami i koncentratem, dodać pozostałe przyprawy i gotować kolejne 10 min. Wsypać świeże zioła. Najlepiej smakuje jak trochę postoi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Bez laktozy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować