Kiełbasa wieprzowa z łopatki wersja w słoiku

4.44 (171 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś zrobiłem kiełbasę wieprzową z łopatki w słoiczkach. Myślałem nad nazwą i nazwałem jak nazwałem, po prostu kiełbasa wieprzowa z łopatki w słoiku :) BARDZO SMACZNA :)

  • 50 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 2,3 kg
    woda zimna 100 ml
    peklosól 15g/kg
    pieprz biały 1 łyżeczka
    czosnek granulowany 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.44 (171 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbasa wieprzowa z łopatki wersja w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13wc7eo 1. Mięso z łopatki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu by mięso wchłonęło lepiej peklosoli. Po okresie 48 godzin połowę mięso przepuszczamy przez sitko 8 mm. Dodajemy czosnek i pieprz. Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę. Farsz musi być bardzo kleisty. Tak wyrabiany farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.
  • image-102r1ph 2. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować