kiełbasa z indyka

4.46 (184 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Wędzona kiełbasa z indyka.

  • 8 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki w przeliczeniu na 1 kg mięsa:
    1kg mięsa z indyka (udziec i pierś)
    na 1 kg mięsa 15 gram soli morskiej
    1,5 metra jelita naturalnego
    pieprz (do smaku)
    ziarna kolendry (do smaku)
    ok. 0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.46 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiełbasa z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy na drobnej siatce. Przyprawy tłuczemy w moździerzu. Mięso mieszamy w misce ręką z solą i przyprawami do smaku. Dolewamy wodę i dalej mieszamy. Mięso ma mieć gładką konsystencję. Maszynką ręczną napychamy jelita. Owijamy je na drążki. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych. Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Porady

Mięso indyka zawiera bardzo dużo białka, a udziec jest kleisty więc nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. W składnikach podałam proporcję w przeliczeniu na 1kg mięsa, ale podczas robienia kiełbasy proponuję użyć co najmniej 5kg mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować