Warto spróbować,naprawdę kiełbasa ta ma inny smak i zapach i jest o wiele zdrowsza niż ta ze sklepu!
4 godz. 50 min
Składniki:
4 kg mięsa wieprzowego(łopatka,szynka)
1 kg słoniny wieprzowej
7 g pieprzu naturalnego
3 g jałowca(rozdrobnionego)
5 g czosnku granulowanego
80 g soli peklowej
osłonki białkowe 80 mm na kiełbasę
Kiełbasa kanapkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę i peklujemy na sucho ok. 48-72 godz. trzymając mięso w chłodzie.Słoninę solimy.Mielimy słoninę na sitku 8 mm.Mięso mielimy na sitku 12 mm lub 8 mm.Wszystko dokładnie mieszamy , dodajemy do mięsa 5 % zimnej wody dokładnie mieszamy dodając przyprawy.Napełniamy osłonki formując kiełbasy dł. ok. 30 cm.Z każdej strony dokładnie wiążemy kiełbasę nicią bawełnianą.Zostawiamy na noc do osadzenia, w chłodzie.Następnego dnia kiełbasę wędzimy dymem w wędzarni o temp.ok.40-50 stopni do uzyskania ciemnego,brązowego koloru.Następnie kiełbasę parzymy w wodzie o temp.ok.75 stopni do osiągnięcia w wewnątrz kiełbasy temp.72 stopnie.Studzimy i przenosimy do pomieszczenia o temp. ok.10 stopni.Podsuszamy ok.2 tygodnie.W czasie suszenia można kiełbasę jeszcze 1 lub 2 razy podwędzić dymem o temp.30 stopi. przez ok.2 godz.
Komentarze