Farsz na kiełbase:
1,30 kg Podudzi z indyka
2.80 kg Karkówki
4 kg Łopatki bez kości
3 średnie główki czosnku (POLSKIEGO)
sól
pieprz
1 litr wody przegotowanej
Dodatkowo jelita na kiełbase 12m o średnicy 26-28mm
Kiełbasa swojska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek należy obrać i przepuścić przez praske
2.Podudzia z indyka, karkówke i łopatke mielimy w maszynce na siatce o oczkach 10mm następnie wszystko razem mieszamy.
Jelita należy wymoczyć w przegotowanej wodzie ok 2-3 godzin przed napełnieniem
3.dodajemy sól i pieprz według smaku następnie czosnek i stopniowo po 250ml wody mieszamy i ponownie dodajemy 250ml wody i dalej mieszamy itd. aż do uzyskania masy kleistej na końcu napełniamy mase w jelita przez maszynke na korbke (nie elektryczną). Ja robiłam kiełbase z tych proporcji które podałam
Porady
Kiełbase po uwędzeniu parzymy 15min. Wędzimy ok 3 - 4 godz w temperaturze 70-80 stopni. Jeżeli masz pytania pisz na prv napewno pomoge :)
Komentarze