Kielbaski balkanskie-cevapcici z salatka grecka i tzatzikami

4.5 (167 ocen)

  • 50 min

Kombinacja moze niezbyt autentycznie grecka-ale napewno z jednego regionu,gdzie kroluja podobne smaki.Kombinacja ta napewno sie sprawdza,smakuje swiezo i ciekawie,oraz mozna uznac,ze bylaby zdrowsze wersja kebabu:)

  • 50 min

Składniki:

  • na 4 osoby:
    1) 500g miesa mielonego wolowego
    2) 3 zabki czosnku
    3) 1 papryczka chili,posiekana lub 1/2 lyzeczki platkow chili
    4) ok 3 lyzek natki pietruszki,posiekanej
    5) 2 cytryny
    7) sol,pieprz, 1/2 lyzeczki mielonego kminku
    8) 8 chlebkow pita
    9) 200g sera feta
    10) 1 duza czerwona cebula
    11) ok 20 pomidorkow koktajlowych
    12) 2 ogorki
    13) ok 20 czarnych oliwek
    14) 4 lyzki oliwy z oliwek
    15) ok 200g greckiego jogurtu
    16) 2,5 lyzki miodu miodu.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kielbaski balkanskie-cevapcici z salatka grecka i tzatzikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)mieso mielone w temp pokojowej mieszamy reka z papryczka chili,dwoma przecisnietymi zabkami czosnku.dodajemy miod,skorke z 1 cytryny,natke pietruszki,sol,pieprz,mielony kminek,mozna takze dodac odrobine slodkiej papryki.mieszamy na jednolita mase.
    2)formujemy 20 malych,zgrabnych kielbasek,czy raczej podluznych klopsikow i obsmazamy je na 2 lyzkach oliwy,na ciemnobrazowy kolor.
    3)przekladamy kielbaski na blaszke i wkladamy do rozgrzanego do 180c piekarnika na ok 15-20min.
    4)w czasie gdy kielbaski sie dopiekaja,scieramy 1 ogorka na tarce o grubych oczkach,solimy i mocno odciskamy z niego wode,tak aby pozostal tylko mocny,ogorkowy smak.przekladamy do miski,mieszamy z jogurtem greckiem,jednym przecisnietym zabkiem czosnku,odrobina soli,pieprzu,skorka z drugiej cytryny i sokiem z polowy owej cytryny.na koniec dodajemy lyzke miodu i dobrze mieszamy.mozna dodac tez koperek.odstawiamy na pozniej.
    5) na salatke-pomidorki kroimy na pol,kroimy ogorka w kostke,cebule w piorka,oliwki pozostawiamy w calosci,kruszymy fete do salatki,przyprawiamy ostroznie sola,pieprzem,2lyzami oliwy z oliwek i sokiem z polowy cytryny.na koniec polewamy polowa lyzki miodu i dobrze mieszamy.
    6)na ostatnie 5-6min kielbasek w piekarniku,wkladamy chlebki pita,by sie podgrzaly. serwujemy po 4-5 kielbasek na glowe,z porcja salatki i sosem tzatziki oraz chlebkami pita.polecam naciac chlebek i kawalki kielbaski zapakowac do srodka,polac sosem i dodac salatki,wcinac jak kebab.smacznego!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować