Kombinacja moze niezbyt autentycznie grecka-ale napewno z jednego regionu,gdzie kroluja podobne smaki.Kombinacja ta napewno sie sprawdza,smakuje swiezo i ciekawie,oraz mozna uznac,ze bylaby zdrowsze wersja kebabu:)
50 min
Składniki:
na 4 osoby:
1) 500g miesa mielonego wolowego
2) 3 zabki czosnku
3) 1 papryczka chili,posiekana lub 1/2 lyzeczki platkow chili
4) ok 3 lyzek natki pietruszki,posiekanej
5) 2 cytryny
7) sol,pieprz, 1/2 lyzeczki mielonego kminku
8) 8 chlebkow pita
9) 200g sera feta
10) 1 duza czerwona cebula
11) ok 20 pomidorkow koktajlowych
12) 2 ogorki
13) ok 20 czarnych oliwek
14) 4 lyzki oliwy z oliwek
15) ok 200g greckiego jogurtu
16) 2,5 lyzki miodu miodu.
Kielbaski balkanskie-cevapcici z salatka grecka i tzatzikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)mieso mielone w temp pokojowej mieszamy reka z papryczka chili,dwoma przecisnietymi zabkami czosnku.dodajemy miod,skorke z 1 cytryny,natke pietruszki,sol,pieprz,mielony kminek,mozna takze dodac odrobine slodkiej papryki.mieszamy na jednolita mase.
2)formujemy 20 malych,zgrabnych kielbasek,czy raczej podluznych klopsikow i obsmazamy je na 2 lyzkach oliwy,na ciemnobrazowy kolor.
3)przekladamy kielbaski na blaszke i wkladamy do rozgrzanego do 180c piekarnika na ok 15-20min.
4)w czasie gdy kielbaski sie dopiekaja,scieramy 1 ogorka na tarce o grubych oczkach,solimy i mocno odciskamy z niego wode,tak aby pozostal tylko mocny,ogorkowy smak.przekladamy do miski,mieszamy z jogurtem greckiem,jednym przecisnietym zabkiem czosnku,odrobina soli,pieprzu,skorka z drugiej cytryny i sokiem z polowy owej cytryny.na koniec dodajemy lyzke miodu i dobrze mieszamy.mozna dodac tez koperek.odstawiamy na pozniej.
5) na salatke-pomidorki kroimy na pol,kroimy ogorka w kostke,cebule w piorka,oliwki pozostawiamy w calosci,kruszymy fete do salatki,przyprawiamy ostroznie sola,pieprzem,2lyzami oliwy z oliwek i sokiem z polowy cytryny.na koniec polewamy polowa lyzki miodu i dobrze mieszamy.
6)na ostatnie 5-6min kielbasek w piekarniku,wkladamy chlebki pita,by sie podgrzaly. serwujemy po 4-5 kielbasek na glowe,z porcja salatki i sosem tzatziki oraz chlebkami pita.polecam naciac chlebek i kawalki kielbaski zapakowac do srodka,polac sosem i dodac salatki,wcinac jak kebab.smacznego!:)
Komentarze