Kiełbaski w cieście drożdżowym

4.49 (159 ocen)

  • 2 godz.

Idealne na spotkanie w większym gronie. Zmodyfikowany przepis z Kuchni Polskiej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 8 dobrej jakości kiełbasek lub parówek

    ciasto:
    250 g mąki,
    15 g drożdży,
    5 g cukru,
    1/4 szklanki mleka,
    jajko,
    szczypta soli,
    30 g stopionego masła,
    opcjonalnie pół szklanki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Kiełbaski w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka (z podanej ilości płynu trzeba dodać tyle, aby otrzymać gęstość kwaśnej śmietany). Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać jajko, siemię, resztę mąki i lekko posolić. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać masło i wyrabiać dalej, do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Cienko rozwałkować i owijać każdą kiełbaskę, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Odstawić na 20-30 minut. Każdy pasztecik posmarować mlekiem lub jajkiem, piec w 190 stopniach ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować