Gotowe możemy przełożyć do słoika i tak przechowywać kilka dni. Pysznie smakuje po prostu na kanapkę. Pesto z kiełek może także towarzyszyć nam w okresie wielkanocnym, konkurując z tradycyjnym chrzanem:).
Składniki:
Składniki:
• 1,5 szklanki kiełek ( u mnie z rzodkiewki i brokułów),
• 3/4 szklanki słonecznika,
• 2 ząbki czosnku,
• 1/3 szklanki oleju,
• Sól, pieprz do smaku,
• 1 łyżka soku z cytryny
Kiełkowe pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka (nie dużego) przekładamy kiełki. Dodajemy do nich słonecznik, olej oraz pokrojony w plasterki czosnek. Miksujemy całość dokładnie. Na koniec wciskamy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku. Pesto ponownie miksujemy.
Komentarze