Pyszne i wykwintne danie , zawiera mniej kalorii niż tradycyjny kurczak z patelni.
Składniki:
Na 3 porcje:
3 pojedyncze filety z kurczaka
biała część pora
150 g młodej kapusty
3-4 suszone pomidory w oliwie
2 łyżki oliwy z pomidorów
sól
pieprz najlepiej biały
łyżka przyprawy do kurczaka
Kieszonki drobiowe z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Nacieramy solą i pieprzem i przyprawą do kurczaka,wstawiamy na pół godziny do lodówki.
W tym czasie pora dokładnie myjemy i tniemy w półtalarki, a kapustę drobno szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pora, dodajemy kapustę, dusimy do miękkości.Pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.Lekko przestudzonym farszem nadziewamy filety,wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i pieczemy 35-40 minut w 180*C, pod koniec pieczenia można zdjąć nakrywkę aby mięso się zrumieniło.
Porady
Jeśli do farszu użyjemy twardszych odmian kapusty, należy ją sparzyć lub chwilę podgotować przed duszeniem
Komentarze