Kieszonki z porem

4.51 (174 ocen)

Pieczone filety z nadzieniem z porów i serka topionego w ziołowej panierce.

Składniki:

  • 7 pojedynczych filetów z piersi kurczaka (łącznie 850g)

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz cytrynowy
    papryka słodka mielona

    Nadzienie:
    250 g pora
    2 ząbki czosnku
    100 g serka topionego z papryką
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku

    Do panierownia:
    3 małe jajka
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki cukru
    sól do smaku
    bułka tarta

    Dodatkowo:
    25 g masła do obłożenia mięsa
    olej dowysmarowania papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sakiewki

Kieszonki z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kieszonki z porem 1. Mięso umyć, wysuszyć, naciąć kieszonki. Filety obficie natrzeć na zewnątrz oraz w środku kieszonek solą, pieprzem cytrynowym i papryką mieloną - włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Kieszonki z porem 2. Na nadzienie czosnek i por posiekać - dusić na maśle 10 min, często mieszając. Wystudzić. Serek topiony dokładnie rozetrzeć i wymieszać z duszonymi warzywami. Całość doprawić do smaku.
  • Kieszonki z porem 3. Do panierowania jajka rozkłócić z mąką, dodać tymianek, pieprz ziołowy, cukier i sól. Do osobnej miski wsypać bułkę tartą. Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, nacięte kieszonki wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami.
  • Kieszonki z porem 4. Przygotowane kieszonki zanurzyć w mieszance jajecznej, następnie obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blasze (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia natłuszczonym olejem. Na każdej kieszonce umieścić cienki plaster masła.
  • Kieszonki z porem 5. Piec 35 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować