Kieszonki z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć, naciąć kieszonki. Filety obficie natrzeć na zewnątrz oraz w środku kieszonek solą, pieprzem cytrynowym i papryką mieloną - włożyć do lodówki na kilka godzin.
2.Na nadzienie czosnek i por posiekać - dusić na maśle 10 min, często mieszając. Wystudzić. Serek topiony dokładnie rozetrzeć i wymieszać z duszonymi warzywami. Całość doprawić do smaku.
3.Do panierowania jajka rozkłócić z mąką, dodać tymianek, pieprz ziołowy, cukier i sól. Do osobnej miski wsypać bułkę tartą. Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, nacięte kieszonki wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami.
4.Przygotowane kieszonki zanurzyć w mieszance jajecznej, następnie obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blasze (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia natłuszczonym olejem. Na każdej kieszonce umieścić cienki plaster masła.
Komentarze