Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne ciasto francuskie z soczystymi gruszkami i wykwintnym smakiem sera.

  • 10 min

Składniki:

  • ciasto francuskie
    1 nieduża gruszka
    60 ml białego wina wytrawnego
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    3 goździki
    szczypta cynamonu
    60 g sera camembert

Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszkę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wino wraz z przyprawami zagotowujemy, wsypujemy pokrojoną gruszkę i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
  • Kieszeń z gruszkami, winem i camemertem 2. Z ciasta francuskiego odcinamy pas o około 15 cm szerokości. Na połowie ciasta układamy pokrojony w plasterki ser, na ser wykładamy gruszkę (oczywiście bez goździków). Ciasto zaklejamy dokładnie zagniatając brzegi. Wierzch lekko nacinamy.
  • Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem 3. Pieczemy w temperaturze 200°C około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy