Kilka pomysłów na sosy sałatkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SOS CYTRYNOWO - ŚMIETANOWY:
Świeżo odciśnięty sok z cytryny mieszamy z połową łyżeczki soli i odrobiną miodu oraz szczyptą białego pieprzu, aż składniki się połączą. Do soku dolewamy cienkim strumieniem śmietanę (ok. 200 g) ciągle ubijając trzepaczką. Sos należy ubijać, aż powstanie puszysty krem.
***
Przyjemnie kwaskowaty smak tego zawiesistego sosu świetnie harmonizuje się z sałatami, szparagami, zielonym groszkiem, selerem naciowym oraz mieszanymi sałatkami jarzynowymi.
2.SOS Z MANGO:
Mango obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. 2 łyżeczki miodu podgrzać w niewielkiej ilości soku pomarańczowego, rozpuścić szczyptę soli, łyżeczkę musztardy, 6 łyżek śmietany i dobrze wymieszać. Dodajemy 2 łyżki tłustego sera, dodajemy masę z mango i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie miodem.
***
Śmietankowo-owocowy sos, który sprawia, że ryby, krewetki, langusty, a także liście sałaty w pełni rozwijają swój smak i aromat.
3.SOS WINEGRET:
Pół łyżeczki soli i szczyptę cukru i świeżo zmielony biały pieprz mieszamy z 2 łyżkami octu winnego, aż do całkowitego rozpuszczenia soli. 4-5 łyżek oleju mieszamy z zieleniną (szczypiorek, pietruszka, estragon, trybula) i szalotkami, możemy dodać również ząbek czosnku. Trzepaczką ubijamy ocet z olejem.
4.SOS THOUSAND ISLANDS:
Małego korniszona siekamy na tarce. Szalotkę obieramy i również ścieramy na tarce. Ćwiartkę czerwonej papryki opiekamy w piekarniku, aż skórka popęka, skórkę obieramy, a paprykę bardzo drobno siekamy. 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo przecieramy przez sitko, dodajemy łyżkę majonezu, 3 łyżki śmietany i 3 łyżki keczupu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i chili.
***
Sos odpowiedni do półmisków z różnymi sałatami, oraz sałatek rybnych i drobiowych.
5.SOS JOGURTOWO-ZIOŁOWY:
Bazylię, koperek, trybulę, pietruszkę, szczypiorek, rozmaryn, tymianek drobno siekamy. Obieramy cebulę i ząbek czosnku, drobniutko siekamy. Wszystko mieszamy ze 100 g jogurtem doprawiamy solą, kolorowym pieprzem i szczyptą cukru.
***
Sos pasuje do wszystkich świeżych jarzyn.
6.SOS MUSZTARDOWY DIJON:
7 ziaren gorczycy i 2 ziarna białego pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Łyżkę musztardy dijon mieszamy z łyżką octu z białego wina, pół łyżeczką miodu i roztartymi przyprawami. 150 g gęstej śmietany ubijamy ze szczyptą soli i żółtkiem na krem. Łączymy z musztardą.
***
Sos o mocnym smaku. Od indywidualnych upodobań zależy czy musztarda będzie dominująca, czy sos będzie łagodniejszy. Możemy dowolnie zwiększyć ilość musztardy, lub złagodzić smak miodem.
7.SOS Z SERA ROQUEFORT:
50 g sera roquefort rozgniatamy z 3 łyżkami śmietany i ucieramy na jednolitą masę. 50 g chudego twarogu mieszamy z łyżką białego octu winnego i 2 łyżkami wytrawnego białego wina. Obie masy serowe ze sobą łączymy do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę przestudzonego rosołu drobiowego.
***
Sos nadaje wyrafinowany smak wszelkim sałatom liściastym oraz mieszanym sałatkom z jarzyn o delikatnym smaku jak: cykoria, awokado, cukinia, kukurydza. Równie smaczny jest z pomidorami, ogórkami i selerem naciowym.
8.SOS FRANCUSKI:
2 łyżki soku cytrynowego 2 szczypty soli, świeżo zmielony pieprz i gorczyca, przetarty ząbek czosnku, pół łyżeczki miodu. Ucieramy, aż sól i miód się rozpuści. 5 łyżek oliwy z oliwek dolewamy powoli do pozostałych składników i ubijamy trzepaczką. Do sosu dodajemy około 2 łyżek drobno posiekanego szczypiorku. Mieszamy z sałatką.
***
Znakomity sos do wszystkich chrupiących warzyw liściastych, odpowiedni również do ogórków, pomidorów, cukinii lub zielonej fasoli szparagowej.
9.SOS JABŁKOWO-CHRZANOWY:
2 w smaku winne jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Kawałek świeżego chrzanu ok. 10 cm obrać i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z jabłkiem i łyżką soku z cytryny. Całość doprawić solą, cukrem i połączyć z sokiem jabłkowym by powstał gęsty sos sałatkowy.
***
Sos rodem z Austrii podawany jest tam z gotowaną wołowiną. Może być on łączony z sałatkami o bardziej wyrazistym smaku np. selera naciowego, szpinaku, szczawiu, czerwonej kapusty, a także sałatek z wołowiną.
10.WŁOSKI SOS SAŁATKOWY:
2 małe szalotki obrać i zetrzeć na tarce. 2 łyżki liści bazylii drobno posiekać. 3 łyżki białego wina, łyżkę octu z białego wina mieszamy z solą i białym pieprzem. Przygotowane składniki mieszamy z 5 łyżkami oliwy. Ubijamy trzepaczką. Sos doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu.
***
Idealnie pasuje do sałaty z pomidorami.
11.SOS KOKTAJLOWY:
Jabłko obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić łyżką soku z cytryny. Sporą szczyptę soli i świeżo zmielonego białego pieprzu, łyżkę startego chrzanu i 3 łyżki soku ananasowego mieszamy z jabłkiem. 4 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu i łyżkę białego wina łączymy delikatnie trzepaczką z przygotowanymi składnikami.
***
Delikatny sos na bazie majonezu idealny do wyrafinowanych sałatek podawanych w pucharkach np. z owoców morza, ryb, dziczyzny, drobiu lub pieczonej polędwicy.
Komentarze