Kiszka ziemniaczana

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Najlepiej smakuje od razu z piekarnika, z kubkiem zimnego mleka lub ze śmietaną. Kiszka ziemniaczana lekkostrawna pewnie nie jest, ale ostatni raz jadłam ją lata temu, więc dziś przymykam oko na wszystkie zasady zdrowego żywienia:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5kg ziemniaków
    1/3 szklanki kaszy perłowej drobnej
    1 jajko
    2 cebule
    200g wędzonego boczku
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    pieprz czarny świeżo mielony
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta majeranku
    ok. 1 m jelita wieprzowego (najlepiej kaliber 34+, nieco grubsze, niż na kiełbasę)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jelita moczyć kilka godzin. Kaszę opłukać, zalać wodą na czas przygotowania ziemniaków. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Pół cebuli również zetrzeć na tarce. Pozostałą cebulę i boczek pokroić w kostkę i zrumienić na odrobinie oleju. Wmieszać z ziemniakami, jajkiem, osączoną na sitku kaszą, doprawić do smaku.
    Jeden koniec jelita zawiązać nitką. Masą ziemniaczaną napełnić jelita na ok 1/2 objętości, zawiązać drugi koniec.
    Olejem posmarować formę. Ułożyć napełnioną kiszkę, nakłuć igłą po całej długości, posmarować olejem z wierzchu.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC, następnie obniżyć temperaturę do 160stC i piec jeszcze 30-40 minut.
    Podawać na gorąco.
    Smacznego!

Porady

Kiszkę przed pieczeniem można z wierzchu obłożyć cienkimi plastrami słoniny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować