Kiszone ogórki

4.5 (165 ocen)

Ogórki kiszone - wspaniały dodatek do dań i sałatek, świetnie smakują również jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • Dowolna ilość ogórków gruntowych małych i średnich

    Na 1kg ogórków:
    1 główka czosnku
    5 cm chrzanu
    gałązka kopru

    Zalewa:
    na 1 litr wody dodajemy 50g soli niejodowanej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i osuszamy. Myjemy również duże słoiki wraz z nakrętkami - najlepiej takie z szerokimi szyjkami. Czosnek i chrzan obieramy i płuczemy.
  • 2. W każdym ze słoików układamy ciasno ogórki, dodajemy chrzan, ząbki czosnku i gałązkę kopru (łodygę można skrócić, ważne aby włożyć część z nasionami).
  • Kiszone ogórki 3. Wodę wraz z solą zagotowujemy, gdy ostygnie wlewamy do każdego ze słoików. Słoiki zakręcamy, pozostawiamy tak przez dobę. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy nie ciekną. Jeśli są suche przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować