Prosty przepis na domowe kiszone ogórki,są nie tylko smaczne ale i zdrowe,ja najlepiej lubię ukiśniętą wodę z nich-też zawiera właściwości lecznicze-poprawia wzrok,działa przeciwzakrzepowo,reguluje pracę serca nie wolno jej wylewać!
2 godz. 40 min
Składniki:
2 kg ogórków świeżych z własnego zbioru
2 główki czosnku
korzeń chrzanu
koper z baldachimami
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
kilka liści wiśni
Proporcje zalewy;
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
Kiszone ogórki z zielem angielskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki zrywamy zawsze wcześnie rano-najlepiej ze wschodem słońca ponoć ma to znaczenie-nigdy nie są gorzkie i z dziurkami w środku .
Myjemy w dużej balii pod studnią -oczywiście można w zwykłej kranówce :)
Na dnie słoja układamy koper czosnek w ząbkach dodajemy wg swojego uznania liść laurowy,ziele angielskie pieprz czarny oraz liście wiśni,następnie ciasno układamy ogórki oraz zalewamy zwykłą zimną wodą wymieszaną z solą-sól ma być dobrze rozpuszczona-ja używam wody ze studni.
Zakręcamy słój i zostawiamy na kilka dni w ciepłym ciemnym miejscu.
Po ukiszeniu przenosimy do zimnej piwniczki lub do lodówki.
Komentarze