Kiszone ogórki z zielem angielskim

4.49 (158 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Prosty przepis na domowe kiszone ogórki,są nie tylko smaczne ale i zdrowe,ja najlepiej lubię ukiśniętą wodę z nich-też zawiera właściwości lecznicze-poprawia wzrok,działa przeciwzakrzepowo,reguluje pracę serca nie wolno jej wylewać!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków świeżych z własnego zbioru
    2 główki czosnku
    korzeń chrzanu
    koper z baldachimami
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    liść laurowy
    kilka liści wiśni

    Proporcje zalewy;
    2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki soli


Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Kiszone ogórki z zielem angielskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki zrywamy zawsze wcześnie rano-najlepiej ze wschodem słońca ponoć ma to znaczenie-nigdy nie są gorzkie i z dziurkami w środku .
    Myjemy w dużej balii pod studnią -oczywiście można w zwykłej kranówce :)
    Na dnie słoja układamy koper czosnek w ząbkach dodajemy wg swojego uznania liść laurowy,ziele angielskie pieprz czarny oraz liście wiśni,następnie ciasno układamy ogórki oraz zalewamy zwykłą zimną wodą wymieszaną z solą-sól ma być dobrze rozpuszczona-ja używam wody ze studni.
    Zakręcamy słój i zostawiamy na kilka dni w ciepłym ciemnym miejscu.
    Po ukiszeniu przenosimy do zimnej piwniczki lub do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować