Kiszone ogórki na zimę

4.5 (192 ocen)

kiszone ogórki na zimę to przetwory których nie może zabraknąć w domowej spiżarni:) Zjada się ich dużo i chętnie. Idealne w zimie do sałatki czy zupy ogórkowej.

Składniki:

  • dowolna ilość ogórków
    korzeń chrzanu
    czosnek
    ziele angielskie
    gorczyca
    liście laurowe
    koper
    opcjonalnie: liście czarnej porzeczki i dębu
    Zalewa:
    woda
    sól ( na 1 l wody 1 łyżka soli)
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Kiszone ogórki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i ściśle układamy w czystych słoikach ( np litrowych).
  • 2. Do każdego słoika, pomiędzy ogórki wkładamy przyprawy: na jeden słoik : 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta gorczycy, 1 listek laurowy, 2 kawałki chrzany ( ok 3-4 cm), 2-3 ząbki czosnku,jedną łodygę koperku z baldachem ( gdy baldaszek jest mały wkładamy dwa), 1 liść dębu i 1-2 liście czarnej porzeczki.
  • 3. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Ilość wody zależy od ilości przygotowywanych słoików.
  • 4. Ogórki zalewany gorącą zalewą, tak aby woda zakryła całkowicie ogórki. Dobrze zakręcamy i ustawiamy słoik do góry dnem. Jak ostygnie słoiki można odwrócić i wynieść do spiżarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować