Kiszone buraczki (sok)

0 (0 ocen)

  • 20 min

taki sok ma wiele właściwości zdrowotnych a w/g mnie jest do tego bardzo smaczny:)

  • 20 min

Składniki:

  • buraki czerwone, 1 kg
    czosnek, 4-5 ząbków
    sól, 1 łyżka
    przegotowana ciepła woda, 2,5 l
    ciemny razowy chleb (nie na miodzie i
    bez dodatków), połowa kromki

Kiszone buraczki (sok) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, ułożyć najlepiej w kamionkowym garnku, dodać pokrojony na cienkie plastry czosnek i wszystko zalać ciepłą przegotowaną, posolona wodą
  • 2. odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 4-5 dni
  • 3. po tym czasie powstały sok przecedzić przez 2 warstwy gazy i zlać do butelki lub słoiczków, wstawić do lodówki, pić po 2 małe szklaneczki dziennie.

Porady

czas przygotowania soku podany przeze mnie, to czas jego sporządzenia, natomiast sok spożywany po jego ukiszeniu, zlania do szklanych naczyń.....itd...nie jest adekwatny do podanego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy