Mirabelki i maliny dają pyszne letnie połączenie. Na taki kisiel skuszą się nie tylko najmłodsi:). Gorąco polecam! Kisiel można podać także na ciepło. Jednak jak przystało na letnie desery - smaczniejszy jest na zimno:).
Składniki:
Składniki:
• 1 kg mirabelek,
• 3/4 szklanki wody,
• cukier do smaku (około 2-3 łyżki),
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
• ok ¾ szklanki malin,
Dodatkowo:
• bita śmietana do dekoracji,
• około 4 łyżki płatków migdałowych
Kisiel mirabelkowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy do nich około 2 łyżki cukru. Owoce zagotowujemy. Gdy staną się miękkie przecieramy je przez gęste sito, by pozbyć się skórek. W ten sposób otrzymałam 2 szklanki gęstego soku mirabelkowego.
Sok ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Otrzymaną mieszaniną zalewamy gotujący sok. Całość zagotowujemy i ewentualnie słodzimy do smaku.
2.Maliny oczyszczamy.
3.Do przygotowanych pucharków porcjujemy kisiel, jednocześnie zatapiając w nim maliny. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.
Przestudzony kisiel dekorujemy bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Podajemy!
Komentarze