Kompot jabłkowo-limonkowy z miętą

4.99 (178 ocen)

Czy może być coś lepszego? Schłodzony kompot z jabłek w upalny dzień, najlepiej z dodatkiem limonki i kilku listków mięty. Doskonale ugasi pragnienie i orzeźwi.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    1-2 limonki
    Liście mięty
    Cukier
    Woda
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kompot

Kompot jabłkowo-limonkowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka.
    Jabłka zalać wodą tak, by było jej dwa razy więcej niż jabłek. Do wrzącej wody wsypujemy około 3 łyżek cukru. Dodajemy pokrojone na plasterki limonki i liście mięty. Gotujemy około 15 minut. Podczas gotowania może się okazać, że dodaliśmy za mało cukru, wtedy dosypujemy go więcej, do smaku.
    Długość gotowania kompotu zależy od rodzaju jabłek. Twarde jabłka gotujemy dłużej, około 20minut.
    Gotowy kompot odcedzamy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Limonka Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować