Kompot śliwkowy i śliwki w soku własnym

4.98 (147 ocen)

  • 20 min

Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi co się ma :) dostałam żółte śliwki więc je zapakowałam w słoik :)

  • 20 min

Składniki:

  • Śliwki
    cukier
    woda
    cukier waniliowy
    Na 1 litr wody 6 łyżek cukru i 1 cukier waniliowy.

Wystaw ocenę:

4.98 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Kompot

Kompot śliwkowy i śliwki w soku własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki 1. Śliwki myjemy i oczyszczamy z ogonków.
  • Śliwki 2. Śliwki przecinamy na pół lub wkładamy w całości.
  • Śliwki 3. Wkładamy do słoików po kilka śliwek.
  • zalewa cukrowa 4. Wodę zagotuj i rozpuść w niej cukry. Gorąca woda zalej śliwki i zakręć słoik.
  • Śliwki w syropie 5. Drugim sposobem można zasypać śliwki cukrem i pozostawić na 24 godziny aż puszczą sok. W taki sposób otrzymamy śliwki w soku własnym.
  • gotowanie 6. Zakręcone słoiki wstawiamy do dużego garnka i gotujemy przez około 10 minut od zagotowania. Po zagotowaniu odstawiamy słoiki do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować