Kompot wiśniowy na zimę

4.92 (156 ocen)

  • 25 min

soki, sokami, ale najlepszy jest swój własny kompot wiśniowy :)

  • 25 min

Składniki:

  • wiśnie
    Na 1 litr wody / 8 łyżek cukru

    słoiki+dekielki
    wysoki garnek
Wystaw ocenę:

4.92 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Kompot

Kompot wiśniowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśnie na kompot wiśniowy 1. Wiśnie oczyszczamy z ogonków i myjemy.
  • zalewa cukrowa 2. Cukier rozpuszczamy w gorącej przegotowanej wodzie. Tak umyte wiśnie przekładamy do czystych słoików, zalewamy wodą z cukrem, oczyszczamy ranty słoików i zakręcamy czystymi i suchymi dekielkami.
  • Kompot wiśniowy - wekowanie 3. Słoiki wkładamy do dużego i wysokiego garnka zalanego wodą na dnie. Gotujemy 10 minut od zagotowanie. Wyjmujemy i odwracamy dnem do góry.

Porady

Wiśnie pozostawiamy w wodzie na godzinę ,aby sprawdzić czy nie mają w środku robaczywej niespodzianki. Po godzinie moczenia w wodzie jeśli gdzieniegdzie są żyjątka to wszystkie powinny wypłynąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować