kompot truskawkowo-różany

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Pyszny orzeźwiający kompot truskawkowy z nutą kardamonu i róży.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1,5 litra przegotowanej wody
    brązowy cukier do smaku
    ziarno kardamonu
    łyżka wody różanej

Kompot truskawkowo-różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebrane truskawki zalewamy zimną przegotowaną wodą, wrzucamy kardamon i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 2-3 minuty. Wyłączamy ogień. Słodzimy do smaku. Gdy kompot trochę przestygnie i naciągnie smakiem owoców, dodajemy wodę różaną. Kompot podajemy zarówno na gorąco jak i na zimno.

Porady

Jeśli nie lubicie owoców z kompotu można przecedzić przez sitko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy