Kompot z truskawek na zimę

4.5 (158 ocen)

Prosty i szybki sposób na zamknięcie letnich owoców w słoiki . Bardzo lubię zimową porą otworzyć taki pyszny kompocik z truskawek .

Składniki:

  • 3 kilogramy truskawek

    4 łyżki cukru na słoik 0,5 l.

    przegotowana ciepła woda
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Kompot z truskawek na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Z truskawek usuwamy szypułki , dokładnie myjemy i przekładamy do wyparzonych słoików .
  • przygotowanie 2. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru .
  • przygotowanie 3. Każdy słoik uzupełniamy ciepłą przegotowaną wodą . Dokładnie wycieramy ranty i zakręcamy nakrętki .
  • pasteryzowanie 4. Słoiki układamy w garnku wyłożonym ściereczka , wlewamy wodę . Pasteryzujemy przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować