Kompot z jabłek to przyjemny i orzeźwiający napój, idealny na upały, ale nie tylko. Latem dorzucamy do niego plasterek cytryny, z kolei zimą przyprawiamy korzennie. W dzisiejszych czasach kompot z jabłek, który gotowały nasze babcie i mamy wyparły soki w kartonach i butelkach. W moim domu gości na stole kompot ze świeżych owoców. Goździki nadadzą kompotowi aromatu, więc warto je dodać!
4.88 (172 ocen)
Przepis na kompot z jabłek jest bardzo prosty. Przygotowując go jednak warto mieć na uwadze z jakiej odmiany jabłek korzystamy. Najlepiej sprawdzić daną odmianę kupując jabłko i próbując go. Dobrym testem jest zakup kilku jabłek różnych odmian i sprawdzenie, które najbardziej nam smakuje. Jedną z odmian, która najlepiej nadaje się na kompot z jabłek jest antonówka. Jasno zielone jabłka o białawym miąższu są kwaskowe, ale i bardzo aromatyczne.
Kompot z jabłek najlepiej podać na stół w dużym dzbanku. Ciekawą opcją są modne ostatnio duże słoje z kranikiem. Taki słój jest bardzo dobrą opcją do serwowania zarówno kompotów, soków, lemoniady czy wody z owocami. Dodatkowo, podczas nalewania nie wpadną nam do szklanki owoce, możemy napić się czystego napoju. Taki słój pozwala też na przygotowanie dużej ilości orzeźwiającego napoju i łatwe korzystanie z niego przez wiele osób. Wystarczy odkręcić kranik i każdy może nalać sobie dokładnie tyle, ile chce.
Jak ugotować kompot z jabłek? Nasz przepis udowadnia, że wystarczy kilka chwil i pyszny kompot z jabłek gotowy! Ważne jest, żeby nie rozgotować owoców. Jeśli to zrobimy, kawałki jabłek zaczną się rozpadać i będą pływać w całym kompocie. Lubicie klarowne kompoty bez owoców? Wystarczy przelać kompot przez sitko.
Ile gotować kompot z jabłek? Całość gotujemy nie dłużej niż pół godziny. Jeśli owoce były już nieco miękkie przed gotowaniem, gotujemy je krócej. Co istotne, najlepiej po ugotowaniu pozwolić kompotowi wystygnąć jeszcze przez mniej więcej dwie godziny. Jabłka oddadzą wtedy pełnię smaku. Kompot z jabłek możemy też urozmaicać dodając inne owoce, na przykład gruszki, śliwki czy brzoskwinie. Jabłka mają na tyle intensywny smak, że będą wyczuwalne, ale jednocześnie dobrze komponują się z innymi owocami.
Możemy również przygotować kompot z jabłek bez cukru. Jeśli chcemy by był słodki, wystarczy wybrać odpowiednio słodką odmianę jabłek. Inną opcją jest również użycie zamienników cukru, czyli stewii lub ksylitolu.
Poza tym kompot z jabłek warto odpowiednio przyprawić. Jeśli chcemy, by był bardziej orzeźwiający i kwaśniejszy, dodajmy do niego trochę soku z cytryny, wkrójmy plasterki cytryny czy limonki do już ugotowanego kompotu. Inna kwestia to przyprawy. Jabłka możemy ugotować razem z laską cynamonu, posłodzić miodem. Ciekawym pomysłem jest także dorzucenie do garnka z kompotem laski wanilii. Możemy albo wrzucić ją w całości, albo dodać tylko ziarenka znajdujące się w środku.
Kompot jabłkowy jest dobrym przykładem, na to jak można wykorzystać owoce, z których powstał. Przede wszystkim możemy je zjeść. Wiadomo, że nie będą smakowały jak surowe, ale dzięki przyprawom mogą zyskać ciekawy smak. Poza tym jabłka z kompotu możemy zmiksować na pulpę. Taka pulpa może być wykorzystywana do ciast, ale też na przykład jako dodatek do naleśników czy baza do placków. Dodatkowo, owoce z kompotu możemy potraktować jako bazę do przygotowania pysznego dżemu. Jeszcze inną opcją jest dodanie ich do muesli czy granoli i podanie z jogurtem. Owocowa pulpa przyda się także do koktajli.
Jak zrobić kompot z jabłek do słoików? Kompot z jabłek możemy też przygotować na zimę. Jabłka kroimy w ósemki lub w mniejsze kawałki i wkładamy do słoików. Następnie zalewamy je gorącym syropem, który powstaje przez zagotowanie wody z cukrem. Następnie kompot z jabłek pasteryzujemy.
Komentarze