Doskonale gasi pragnienie, jest smaczny i wiemy, z czego został zrobiony. Nie dorówna mu żaden kupny sok z kartonu. Aronię dodaję dla jej walorów odżywczych i pięknego koloru, nie wpływa na jego smak.
Kompot z rabarbaru i aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotowuję wodę, a gdy zacznie wrzeć dodaję cynamon i goździki i aronię. Gotuję 5 minut.
2.Rabarbar dokładnie myję i nieobierany kroję na małe kawałki. Dodaję do garnka z przyprawami i aronią, gotuję jeszcze kolejne 5 minut. Odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, aby ostygł i nabrał mocnego smaku.
3.Następnie kompot cedzę przez gęste sitko. Pół litra przecedzonego kompotu lekko podgrzewam, dodaję cukier, mieszam do rozpuszczenia się cukru i łączę z pozostałym.
Komentarze