KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW

0 (0 ocen)

Jedno z 12 dań naszej Wigilii.

Składniki:

  • 15 dag suszonych jabłek
    10 dag suszonych moreli
    10 dag suszonych gruszek
    10 dag suszonych śliwek
    10 dag suszonych fig
    2–3 łyżki rodzynek
    4 goździki
    skórka z 1/2 cytryny
    kawałek skórki z pomarańczy(jak najmniej białej częsci)
    cukier do smaku

Kompot z suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce i rodzynki, opłukać, osączyć na sitku. Przełożyć do dużego garnka. Zalać 5 litrami wrzącej wody, zagotować i odstawić na 24 godziny. Do kompotu włozyc skórkę z cytryny i kawałek skórki z pomarańczy (najlepiej bez białej części). Dosłodzić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy