Kontrastowy miodownik z masą chałwowo-serową i orzechowo-miodową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne dwukolorowe ciasto z dwusmakową masą. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 8 jajek
    • 150 g brązowego cukru
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
    • 300 g margaryny Palma z Murzynkiem
    • 150 g miodu akacjowego
    • 400 g mąki pszennej
    • 30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie)
    • duża łyżka zmielonych migdałów
    • duża łyżka kakao
    • szczypta soli

    Na masę orzechową:
    • 400 g zmielonych orzechów włoskich
    • 400 ml mleka
    • 400 g miękkiej margaryny Palma z Murzynkiem
    • 100 g brązowego cukru
    • 200 g miodu akacjowego
    Na masę chałwową:
    • 500 g sera twarogowego zmielonego
    • 250 g chałwy waniliowej

    Posypka:
    - 100 g suszonej żurawiny
    -100 g migdałów uprażonych na patelni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kontrastowy miodownik z masą chałwowo-serową i orzechowo-miodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodownik-ciasto czekoladowe 1. Przygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i obsypujemy mąką.
    Ciasto- 300 g margaryny Palma topimy z miodem. Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i przestudzoną płynną margarynę z miodem
  • miodownik-ciasto migdałowe 2. Ciasto dzielimy na 2 połowy- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mielonych migdałów - dobrze mieszamy.
  • miodownik 3. . Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka.
  • miodownik 4. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy.
  • masa miodowo orzechowa 5. Masa orzechowa- zagotowujemy mleko z cukrem i miodem. Gotujemy ok. 15 minut do uzyskania dość gęstej masy. Dodajemy do niej zmielone orzechy włoskie - cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Masę studzimy, wystudzoną łączymy ze zmiksowaną, puszystą margaryną.
  • masa chałwowa 6. Masa chałwowa- chałwę kruszymy i ucieramy z serem.
  • miodownik składanie 7. Ciasta kroimy w kromeczki podobnej wielkości - kromki kroimy po skosie
  • miodownik składanie 8. . Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta miodowego i przekładamy je również naprzemiennie kremem orzechowym i kremem chałwowym. W ten sposób uzyskamy dwa kontrastowe miodowniki z dwoma kremami. Gotowe ciasta możemy wyzdobić resztą masy, posypujemy przesiekaną żurawiną i migdałami. Ciasto kroimy już normalnie- nie po skosie. Smacznego!

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Podajemy schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować