Pyszne dwukolorowe ciasto z dwusmakową masą. Polecam!
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
• 8 jajek
• 150 g brązowego cukru
• 2 łyżki ekstraktu waniliowego
• 300 g margaryny Palma z Murzynkiem
• 150 g miodu akacjowego
• 400 g mąki pszennej
• 30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie)
• duża łyżka zmielonych migdałów
• duża łyżka kakao
• szczypta soli
Na masę orzechową:
• 400 g zmielonych orzechów włoskich
• 400 ml mleka
• 400 g miękkiej margaryny Palma z Murzynkiem
• 100 g brązowego cukru
• 200 g miodu akacjowego
Na masę chałwową:
• 500 g sera twarogowego zmielonego
• 250 g chałwy waniliowej
Posypka:
- 100 g suszonej żurawiny
-100 g migdałów uprażonych na patelni
Kontrastowy miodownik z masą chałwowo-serową i orzechowo-miodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i obsypujemy mąką.
Ciasto- 300 g margaryny Palma topimy z miodem. Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i przestudzoną płynną margarynę z miodem
2.Ciasto dzielimy na 2 połowy- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mielonych migdałów - dobrze mieszamy.
3.. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka.
4.Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy.
5.Masa orzechowa- zagotowujemy mleko z cukrem i miodem. Gotujemy ok. 15 minut do uzyskania dość gęstej masy. Dodajemy do niej zmielone orzechy włoskie - cały czas mieszając gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Masę studzimy, wystudzoną łączymy ze zmiksowaną, puszystą margaryną.
6.Masa chałwowa- chałwę kruszymy i ucieramy z serem.
7.Ciasta kroimy w kromeczki podobnej wielkości - kromki kroimy po skosie
8.. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta miodowego i przekładamy je również naprzemiennie kremem orzechowym i kremem chałwowym. W ten sposób uzyskamy dwa kontrastowe miodowniki z dwoma kremami. Gotowe ciasta możemy wyzdobić resztą masy, posypujemy przesiekaną żurawiną i migdałami. Ciasto kroimy już normalnie- nie po skosie. Smacznego!
Porady
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Podajemy schłodzone.
Komentarze