Konfitura cebulowa z Porto

0 (0 ocen)

Taka cebula jest znakomitym dodatkiem i do ciepłych mięs i do wędlin. A z kozim serem na bagietce to bajka!

Składniki:

  • 800 g cebuli
    1- 2 łyżki płynnego miodu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 szklanki czerwonego wina ( dałam Porto)
    1/3 szklanki octu balsamicznego
    garść rodzynek
    ew brązowy cukier do smaku
    sól
    oliwa z oliwek

Konfitura cebulowa z porto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, najlepiej przy pomocy specjalnej krajalnicy - mandoliny, lub tarczy w robocie.
  • 2. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
  • 3. Dodać pozostałe składniki i smażyć cebulę na małym ogniu, tak długo aż osiągnie konsystencję gęstych konfitur i będzie miała głęboki, brązowo - czerwony kolor. Zajęło mi to ok 40 minut.
  • 4. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, i po ostygnięciu trzymać w lodówce.

Porady

dwa słoiki po ok 250 ml

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy