Konfitura czereśniowa z cynamonem i goździkami

4.5 (177 ocen)

  • Dla 3 osób

Konfitura Czereśniowa z Cynamonem i Goździkiem. Będzie idealna do herbatki, sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju śniadań :)

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kg czereśni
    400 g cukru (w zależności od upodobań smakowych)
    2 laski cynamonu
    3 szt. goździków
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura czereśniowa z cynamonem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • konfitura w trakcie smażenia 1. Czereśnie umyć, pozbawić ogonków i wydrylować. Umieści w garnku z głębokim dnem i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) aby czereśnie puściły sok. Dorzucamy cynamon i goździki. Następnie postawić garnek na dużym ogniu, czekamy aż konfitura się zagotuje. Potem zmniejszamy gaz. Gotujemy tak przez 1,5 h od czasu do czasu mieszając (potrząsając garnek). Po tym czasie odstawiamy konfiturę na cały dzień. Następnego dnia gotujemy przez kolejne 2 h - czas gotowania zależy od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków (przed tym wyciągamy cynamon), zakręcamy i pasteryzujemy.
    Pasteryzacja: Do garnka włóż ściereczkę następnie połóż słoiki i wlej wodę do połowy słoików. Postaw garnek na dużym ogniu i zaczekaj aż woda zacznie wrzeć następnie zmniejsz gaz i gotuj przez 20 min. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka. Konfitura gotowa ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować