Konfitura czereśniowa z cynamonem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie umyć, pozbawić ogonków i wydrylować. Umieści w garnku z głębokim dnem i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) aby czereśnie puściły sok. Dorzucamy cynamon i goździki. Następnie postawić garnek na dużym ogniu, czekamy aż konfitura się zagotuje. Potem zmniejszamy gaz. Gotujemy tak przez 1,5 h od czasu do czasu mieszając (potrząsając garnek). Po tym czasie odstawiamy konfiturę na cały dzień. Następnego dnia gotujemy przez kolejne 2 h - czas gotowania zależy od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków (przed tym wyciągamy cynamon), zakręcamy i pasteryzujemy.
Pasteryzacja: Do garnka włóż ściereczkę następnie połóż słoiki i wlej wodę do połowy słoików. Postaw garnek na dużym ogniu i zaczekaj aż woda zacznie wrzeć następnie zmniejsz gaz i gotuj przez 20 min. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka. Konfitura gotowa ! :)
Komentarze