Konfitura jeżynowa

4.5 (171 ocen)

Miło jest sięgać po własne przetwory. Świadomość, że w spiżarce leżakują rarytasy jest bardzo przyjemna :)

Składniki:

  • 1kg jeżyn
    0,7kg cukru
    250ml wody
    Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, pozwolić im odcieknąć na durszlaku, a następnie zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu. Wyłączyć palnik i ostudzić, a następnie znowu gotować. Czynność powtórz kilkakrotnie.
  • 2. Drugiego dnia spróbować, czy odpowiada nam smak konfitury: gdy jest za słodka dodaj trochę soku z cytryny. Żeby sprawdzić, czy konfitura jest już gotowa, przenieś łyżeczką niewielką jej ilość na chłodny talerzyk - jeśli tężeje, jest gotowa.
  • 3. Gorącą konfiturę wlej do wyparzonych słoików, zakręć natychmiast i postaw słoik do góry nogami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować