Konfitura cytrusowa

5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszna konfitura z pomarańczy i grejpfruta. Orzeźwia i wyśmienicie smakuje jako dodatek do naleśników, owsianek czy deserów. Polecam!

Składniki:

  • 1 kg pomarańczy
    1/2 kg grejpfrutów
    2 szkl wody
    1,5 szkl cukru (lub więcej)
    sok z 1 cytryny
    skórka otarta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura cytrusowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z cukrem. Gotować, aż cukier się rozpuści i powstanie coś a'la syrop. Pomarańczę i grejpfruty obrać, nie pozostawiając białych błon- są gorzkie!. Owoce i skórkę z pomarańczy przełożyć do syropu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na cała noc do wystudzenia i zgęstnienia.
  • 2. Rano konfiturę ponownie gotować, tym razem przez ok. 60 minut, aż nabierze odpowiedniej konsystencji (może to potrwać troszkę dłużej). Pod koniec tego czasu wlać sok z cytryny i dalej gotować na małym ogniu.
  • 3. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Konfitury zapasteryzować: słoiczki umieścić w garnku z wodą, tak by w połowie były zanurzone. Gdy woda zacznie wrzeć gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie słoiczki z konfiturą wyjąć, położyć na blacie do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, np. w piwnicy do kilku miesięcy. Smacznego!

Porady

Przepis na dwa średniej wielkości słoiki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować