Konfitura z wiśni z wanilią

4.5 (143 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Konfitura z wiśni zajmuje u mnie drugie miejsce pod względem "lubię"... Pyszna, gęsta, z całymi owocami zanurzonymi w wiśniowo-waniliowym syropie budzi wspomienia o lecie nawet podczas mroźnej zimy..

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wiśnie (ważone po wypestkowaniu): 1 kilogram
    - cukier: 500 gramów
    - laska wanilii: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z wiśni z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypestkowane wiśnie zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Nastepnego dnia wrzucamy przecięte laski wanilii z wydłubanymi ze środka ziarenkami i gotujemy na wolnym ogniu około godziny, często mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
    Po całkowitym wystudzeniu ponownie gotujemy, tym razem 30 minut. Znowu studzimy i trzeci raz gotujemy do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Wyjmujemy laski wanilii.
  • 2. Słoiki wyparzamy i napełniamy gorącą konfiturą, dokładnie zakręcamy i odstawiamy dnem do góry do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować