Konfitura z wiśni zajmuje u mnie drugie miejsce pod względem "lubię"... Pyszna, gęsta, z całymi owocami zanurzonymi w wiśniowo-waniliowym syropie budzi wspomienia o lecie nawet podczas mroźnej zimy..
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- wiśnie (ważone po wypestkowaniu): 1 kilogram
- cukier: 500 gramów
- laska wanilii: 2 sztuki
Konfitura z wiśni z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypestkowane wiśnie zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Nastepnego dnia wrzucamy przecięte laski wanilii z wydłubanymi ze środka ziarenkami i gotujemy na wolnym ogniu około godziny, często mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu ponownie gotujemy, tym razem 30 minut. Znowu studzimy i trzeci raz gotujemy do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Wyjmujemy laski wanilii.
2.Słoiki wyparzamy i napełniamy gorącą konfiturą, dokładnie zakręcamy i odstawiamy dnem do góry do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze