Konfitura z arbuza

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Wspaniała sprawa dla amatorów tych soczystych owoców. Smak lata zamknięty z słoiku z pewnością powróci zimą przy domowej drożdżówce i gorącej herbacie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg miąższu z arbuza
    500 g cukru
    250 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura z arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ z arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Wodę gotujemy z cukrem do momentu powstania syropu. Wrzucamy do niego kawałki arbuza i tylko podgrzewamy. Zostawiamy pod przykryciem na kilka godzin.
  • 2. Następnie smażymy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż arbuz stanie się szklisty.
  • 3. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować