Konfitura z czerwonej cebuli

4.5 (190 ocen)

  • 50 min

Wspaniały dodatek do pasztetów, mięs i wędlin. Wspaniale smakuje na ciepło i na zimno

  • 50 min

Składniki:



  • 3 czerwone cebule (ok. 250g),
    1,5 łyżki oliwy z oliwek,
    50 ml czerwonego wytrawnego wina,
    1 łyżka octu balsamicznego,
    1 łyżka octu winnego,
    4 łyżeczki cukru,
    2 ząbki czosnku,
    tymianek 1/3 łyżeczki,
    sól,
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Wędliny Pasztet

Konfitura z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W mniejszym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy około 20-30 minut, aż cebula zmięknie, na małym ogniu. Gdy cebula będzie miękka wlewamy wino, dodajemy ocet winny i balsamiczny, dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez 20-30 minut stopniowo wsypując cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu do momentu odparowania większości płynu. Cebula powinna mieć delikatnie słodko-ostry smak i karmelowy "wygląd". Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Mięso Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować