Konfitura z piwonii

4.5 (147 ocen)

Dziś prezentuję coś oryginalnego.Aromatyczna konfitura z płatków piwonii.Jest z tym dużo zachodu, od razu mówię. (Przebranie płatków z robactwa, przycinanie, mycie, osuszanie- ok 4 godzin roboty)Proporcje na 3 małe słoiczki.

Składniki:

  • 200 g płatków
    200 g cukru
    1 nieduża cytryna
    makutra
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z piwonii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Płatki piwonii obcinać przy nasadzie, następnie przełożyć do makutry, dodać 3/4 cukru (resztę zostawić na posypanie gotowej konfitury),rozcierać i ugniatać.
    Pod koniec tego czasochłonnego procesu dodać sok z cytryny i ucierać dalej.
    Konsystencja wyszła w miarę gęsta.
    Do wyparzonych słoiczków przełożyć masę i przykryć 1 cm cukrowym kożuszkiem.
    Konfitura ponoć idealna jako nadzienie do drożdżowych rogalików.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować