Dziś prezentuję coś oryginalnego.Aromatyczna konfitura z płatków piwonii.Jest z tym dużo zachodu, od razu mówię. (Przebranie płatków z robactwa, przycinanie, mycie, osuszanie- ok 4 godzin roboty)Proporcje na 3 małe słoiczki.
Składniki:
200 g płatków
200 g cukru
1 nieduża cytryna
makutra
Konfitura z piwonii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Płatki piwonii obcinać przy nasadzie, następnie przełożyć do makutry, dodać 3/4 cukru (resztę zostawić na posypanie gotowej konfitury),rozcierać i ugniatać.
Pod koniec tego czasochłonnego procesu dodać sok z cytryny i ucierać dalej.
Konsystencja wyszła w miarę gęsta.
Do wyparzonych słoiczków przełożyć masę i przykryć 1 cm cukrowym kożuszkiem.
Konfitura ponoć idealna jako nadzienie do drożdżowych rogalików.
Smacznego!
Komentarze