Konfitura żurawinowo-gruszkowa

4.39 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Żurawina tworzy świetny duet z gruszkami, taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kilogram żurawiny

    0,5 kilograma gruszek

    0,5 kilograma cukru

    Sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.39 (160 ocen)

Konfitura żurawinowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy cukier , gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikami i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Konfitura żurawinowa Gruszki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować