Konfitury z rodzimych winogron z orzechowym aromatem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonały sposób na zamknięcie w słoiku niepowtarzalnego smaku i aromatu ciemnych polskich winogron

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g. owoców
    500 g. cukru
    40 g. orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitury z rodzimych winogron z orzechowym aromatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona myję, obrywam, odcedzam. Wrzucam do garnka i zasypuję cukrem. Teoretycznie podaje się wszędzie, że należy na 1 kg owoców dać 1 kg cukru, ale ja robiłam 800 g. owoców- 500 gram cukru, więc tak naprawdę można tą ilość zmniejszyć. Przykrywamy przykrywką i powoli próżymy ok. 2 godzin.
  • 2. Po tym czasie bierzemy drugi garnek, opieramy na nim durszlak z drobnym sitkiem (najlepszy taki zwykły plastikowy) i przecieramy winogrona przez sitko. Ja to robię zwykłą łyżką, dość mocno dosiskając. Co jakiś czas zgarniam także konfiturę ze spodu sitka. Czynność powtarzam kilkunastokrotnie aż już zostaną suche jak wiór pestki i skórki.
  • 3. Orzechy drobno kruszę i na 15 min. zalewam wrzątkiem. Potem odcedzam i wrzucam do gorącej konfitury, całość mieszam.
  • 4. Taką gorąca konfiturę (jest dość rzadka, ale szybko stężeje) przelewam do słoiczków i odstawiam je na 20 min. dnem do dołu. Później odwracam i gotowe.


    Jako ciekawostkę powiem, że te pestki i skórki pozostałe po przerobieniu dodaję sobie do herbaty - zamiast soku i cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować