Koniak domowy

4.49 (158 ocen)

  • 10 min

Im dłużej będzie dojrzewać, tym bardziej będzie smakować jak prawdziwy koniak. Prawdę mówiąc jest o wiele lepszy niż koniak ze sklepu. Przepis ze starych rodzinnych przepisów.

  • 10 min

Składniki:

  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek(najlepiej kalifornijskich)
    1 litr czystej wódki
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Koniak domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyparzonego słoja wrzucić śliwki i zalać je wódką. Zostawić na 4 tygodnie, po czym przefiltrować i porozlewać do butelek. Wynieść w chłodne miejsce na co najmniej rok.
    Najlepiej smakuje lekko schłodzony

Porady

Jeśli użyjemy krajowe śliwki suszone, to pamiętajmy aby nie były wędzone, ani natłuszczane olejem.Możemy również użyć 10 dag śliwek suszonych i 10 dag kalifornijskich. Te drugie dają o wiele lepszy bukiet smakowo-zapachowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koniak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować