KONSERWA z KALAFIORA w OLIWIE (CAVOLFIORE sott'OLIO)

0 (0 ocen)

  • 60 min

W taki sposób Włosi konserwuja kalafior. Jest bardzo smaczny, chrupiący, lekko octowy. Wspaniały dodatek do chleba, wędlin i serów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kalafior (ok. 1,5kg)
    0,5 l białego wytrawnego wina
    0,5 l octu winnego
    1 łyżeczka soli
    3 ząbki czosnku
    parę kulek pieprzu
    2 łyżeczki suszonego oregano
    oliwa z oliwek lub ewentualnie olej roślinny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konserwa z kalafiora w oliwie (cavolfiore sott'olio) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior umyć i podzielić na różyczki.
  • 2. Do garnka wlać ocet oraz wino, doprowadzi do wrzenia. Do wrzątku wrzucić sól i kalafior. Gotować przez ok. 5-8 min. (Kalafior podczas gotowania musi być całkowicie zanurzony w winie i occie, w razie potrzeby dodać wino lub troszkę wody).
  • 3. Ugotowany kalafior odcedzić i osuszyć (najlepiej na bawelnianej ściereczce). Najlepiej przez cał noc.
  • 4. Osuszony kalafior przełożyć do miski dodać trochę oliwy, czosnek pokrojony na duże kawłki, pieprz i oregano. Wymieszać, przykryć i pozostawić przez 24 godz.(od czasu do czasu mieszając), aby smaki się przegryzły.
  • 5. Po tym czasie usunąć czosnek i pieprz. Przełożyć kalafior do wysterylizowanych słoiczków i zalać oliwą. Poczekać ok. 5 min., aż oliwa trochę ścieknie i uzupełnić poziom. Dokładnie zakręcić.
    Buon Appetito!

Porady

Tak przygotowany kalafior przechowuj w ciemnych i chłodnym miejscu (przez ok. 5 miesięcy). Oliwę można wymieszać pół na pół z olejem roślinnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować