Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z warzyw konserwowych – kukurydzy, groszku i korniszonów, z dodatkiem papryki i rzodkiewki. Do tego prażony słonecznik i nadające charakteru curry. Polecam!
Składniki:
1 słoik korniszonów o poj. 0,5 L
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
2 pęczki rzodkiewki
1 średnia czerwona papryka (100 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
3 – 4 łyżki oliwy
3 łyżeczki soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka curry
sól do smaku
cukier do smaku
Konserwowa sałatka z papryką i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki pokroić na małe cząstki, groszek i kukurydzę osączyć, rzodkiewki pokroić w ćwiartki, pozbawioną nasion paprykę w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Wymienione składniki umieścić w misce. Dołożyć koperek i słonecznik, wsypać curry, wlać oliwę oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem.
Komentarze