Na Pomorzu ciasta drożdżowe dekorowane były owocami, kruszonką lub lukrem. Najczęściej wypiekano je na niedzielne popołudnie wykorzystując zaczyn chlebowy i ciepły piec po pieczeniu chleba.
Kociewska drożdżówka kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.UWAGA! Czas wykonania nie uwzględnia czasu kiszenia się składników (minimum 7 godzin).
2.Do glinianego garnka wkładamy po kolei: jajka, starte masło, pokruszone drożdże. To zasypujemy cukrem i zalewamy zimnym mlekiem. Nie mieszamy. Przykrywamy garnek, owijamy kocem i zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na minimum 7 godzin. Optymalnie jest przygotować wieczorem i zostawić na noc.
3.Wystawiamy garnek w ciepłe miejsce, mieszamy drewnianą łyżką i dosypujemy mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia.
4.Składniki na kruszonkę - mąkę, masło i cukier - wsypujemy do miski i zagniatamy ręką okruszki.
5.Gdy ciasto podrośnie, umieszczamy je w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (np 30x40). Czekamy aż chwilkę podrośnie i układamy na wierzchu truskawki. Posypujemy kruszonką.
6.Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut. Po wyjęciu polewamy lukrem. Lukier uzyskujemy poprzez energiczne wymieszanie cukru pudru z 2 łyżkami gorącej wody.
7.Wiejska kociewska drożdżówka kiszona jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa.
Komentarze