Kociołek z kapustą i kaszą perłową

0 (0 ocen)

Danie z resztek. Po wczorajszym obiedzie została mi spora część główki sparzonej młodej kapusty i 2/3 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie. Powstało naprawdę pyszne, niebanalne danie.

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej
    500 g młodej kapusty
    2/3 słoiczka pomidorów suszonych w oliwie (ok. 190 g)
    1 nieduża cukinia
    4 młode marchewki
    2 średnie młode cebule
    6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
    1 łyżka przyprawy typu vegeta (można pominąć)
    200 g kaszy jęczmiennej perłowej
    2 szklanki rosołu (może być z kostki)
    sól morska
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek z kapustą i kaszą perłową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w niedużą kostkę. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli w zalewie są kapary, to również odsączamy. Cebule kroimy w kostkę. Mięso, pomidory, ewentualnie kapary i cebulę mieszamy, przyprawiamy solą morską, pieprzem ziołowym i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Dodajemy 5 łyżek oliwy z pomidorów, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Kapustę drobno kroimy, wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek i zaparzamy w mikrofalówce 5 minut (moc 600W). Można też poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut (chodzi o to, żeby kapusta zmiękła).
  • 3. Marchewki i cukinię szatkujemy w zapałkę, ewentualnie marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cukinię drobno kroimy. Marchewki, cukinię, kapustę i 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki mieszamy z dodatkiem soli lub vegety.
  • 4. Mięso z dodatkami wkładamy do garnka, który można będzie wstawić do piekarnika. Podsmażamy, mieszając. Wsypujemy kaszę i kapustę z warzywami. Wszystko razem mieszamy, zalewamy gorącym rosołem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
  • 5. Przed podaniem dodajemy resztę zielonej pietruszki, mieszamy. Serwujemy jako danie obiadowe lub ciepłą kolację.

Porady

Potrawę można przed wstawieniem do piekarnika przełożyć do naczynia żaroodpornego i w nim zapiekać. Można wykorzystać (tak jak ja zrobiłam) resztę kapusty sparzonej do gołąbków. Danie nadaje się do odgrzewania, najlepiej w mikrofalówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować